joi, 10 februarie 2011
marți, 18 ianuarie 2011
luni, 17 ianuarie 2011
Undele electomagnetice.Clasificare.
Undele (radiatiile) electromagnetice pot fi grupate dupa fenomenul care sta la baza producerii lor. Astfel , radiatiile numite heriene se datoresc oscilatiei electronilor in circuitele oscilante LC sau in circuitele electronice speciale.
Prin transformarea energiei interne a oricarui corp in energie
electromagnetica rezulta radiatiile termice. Radiatiile electromagnetice ,
numite radiatiile de frinare , apar la frinarea brusca a electronilor in
cimpul nucleului atomic.Radiatiile sincrotron ( denumirea se datoreste
faptului ca acest fenomen a fost pus in evidenta la o instalatie de
accelerare a electronilor in cimp magnetic , numit sincrotron ) si au
originea in miscarea electronilor intr-un cimp magnetic .
Acestor grupe de radiatii le corespund anumite domenii de frecvente.
Cea mai uzuala mprire a radiaitilor electromagnetice se face insa dupa frecventa si lungimea sa de unde in vid. Aceasta mprire cuprinde urmatoarele grupe :
1.Undele radio. Domeniul de frecventa a acestor unde este cuprins intre zeci de hertzi pina la un gigahertz ( 1GHz = 109 Hz ) , adica au lungimea de unda cuprinsa intre citiva km pina la 30 cm . Se utilizeaza in special in transmisiile radio si TV. Dupa lungimea de unda se subimpart in unde lungi (2 Km - 600 m ) , unde medii ( 600 - 100 m ) , unde scurte ( 100 - 10 m ) si unde ultrascurte ( 10 m - 1 cm ).
2.Microundele. Sunt generate ca si undele radio de instalaii electronice . Lungimea de unda este cuprinsa intre 30 cm si 1 mm . In mod corespunzator frecventa variaza intre 109 -- 31011 Hz. Se folosesc in sistemele de telecomunicatii , in radar si in cercetarea stiintifica la studiul proprietatilor atomilor , moleculelor si gazelor ionizate. Se subimpart in unde decimetrice, centimetrice si milimetrice.
3.Radiatia infrarosie. Cuprinde domeniul de lungimi de unda situat intre 10-3 si 7,810-7 m ( 31011-- 41014 Hz ). In general sunt produse de corpurile incalzite. In ultimul timp s-au realizat instalatii electronice care emit unde infrarosii cu lungime de unda submilimetrica.
4.Radiatia vizibila. Este radiatia cu lungimea de unda cuprinsa intre aproximativ 7,610-7 m si 41014 m.
5.Radiatia ultravioleta. Lungimea de unda a acestei radiatii este cuprinsa in domeniul 3,810-7 si 610-10 m. Este generat de catre moleculele si atomii dintr-o descarcare electrica in gaze. Soarele este o sursa puternica de radiatii ultraviolete.
6.Radiatia X ( sau Rontgen ) . Aceste radiatii au fost descoperite in 1895 de fizicianul german W. Rontgen. Ele sunt produse in tuburi speciale in care un fascicul de electroni accelerat cu ajutorul unei tensiuni electrice de ordinul zecilor de mii de volti , bombardeaza un electrod.
7.Radiatia . Constituie regiunea superioara ( 3 10 18 - 3 10 22 Hz ) in clasificarea undelor electromagnetice in raport cu frecventa lor. Sunt produse de catre nucleele atomilor.
Elevii grupei Rezistoare
- Pisalita Simona
- Tudorache Andreea
- Ivan Mihaela
- Pisalita Bianca
- Staicu Denisa
- Gramaticu Bogdan
- Coman Elena
- Pericica Lucia
- Dumitru Alexandra
Circuit oscilant
Circuitele oscilante, denumite si circuite acordate în frecventa, sunt circuite
electrice formate din bobine si condensatoare conectate între ele si în care, printr-un
procedeu oarecare, se injecteaza energie electrica. Din punct de vedere al modului în
care sunt conectate între ele elementele reactive ale circuitului oscilant, se deosebesc
trei tipuri de circuite oscilante:
- circuite oscilante serie;
- circuite oscilante derivatie;
- circuite oscilante cuplate.Rezistorii
Proprietatea fizica a materialelor de a se opune intr-o masura mai mare sau mai mica trecerii curentului electric poarta numele de rezistenta electrica
Componentele electronice pasive construite special spre a avea o anumita rezistenta electrica se numesc rezistoare (in practica,in locul denumirii de rezistor se mai foloseste inca denumirea de rezistenta).
Rezistorul este componenta electronica de circuit, cu doua borne, care are are proprietatea, potrivit careia, intre tensiunea la bornele lui si curentul care-l parcurge, exista relatia, descoperita de G.S.Ohm si cunoscuta sub denumirea de legea lui Ohm :
U = R I , unde R este marimea rezistorului.
Unitatea de masura a rezistentei electrice este ohmul ().In practica se utilizeaza si multiplii acestei marimi: kil
Abonați-vă la:
Postări (Atom)